´ La Vie » Over mij
La Vie
coaching & supervisie

Al jong hing ik bij ons thuis de ‘psycholoog’ uit. Er ging geen dag voorbij of ik voerde een persoonlijk gesprek met een van mijn familieleden. Ik was nieuwsgierig naar hoe zij in elkaar zaten en kon daar diepgaande vragen over stellen. Dat leverde regelmatig mooie gesprekken op, maar soms ook vonden ze dat ik niet zoveel moest nadenken. Ik vond dat vreemd, want hoe zou je nou niet kunnen nadenken? Ik wist echter toen nog niet dat mijn ‘diepe nadenken’ over van alles en nog wat, een kenmerk was van mijn sensitieve brein.

Het diep nadenken leverde me mooie cijfers op op school en later tijdens mijn studies. Ik zag problemen altijd in een brede context en oplossingen moesten er wel toe doen, liefst op meerdere terreinen. Anders bleef het te oppervlakkig en aan oppervlakkigheid had ik een enorme hekel. Maar soms vonden ze me op school te kritisch of dat ik ‘moeilijk’ deed.

Ziek van het aanpassen
Omdat ik de mening van anderen belangrijk vond, ging ik stilletjes aan, aan mezelf twijfelen. Ik verloor het contact met mezelf en paste me aan, aan wat anderen van mij verwachtten. Uiteindelijk werd ik ziek. Mijn hele stresssysteem was overbelast en mijn lichaam was uitgeput. Na een tijd herstelde ik half, werd vervolgens weer ziek, herstelde weer een beetje. En zo ging dat jaren door. Ik herstelde wel steeds een beetje, maar niet helemaal. Ik wist echt niet waar de oplossing zat…

Huh?!
Tot ik, zo’n 10 jaar geleden, doorkreeg hoe het hoogsensitieve brein werkt. Huh?! Dat ging over mij! De kwartjes vielen met bosjes tegelijk. Het beeld dat ik over mijzelf had, veranderde radicaal. Ik had al veel eerder iets gelezen over hoogsensitiviteit, maar vond het ‘zweverig gedoe’ en dat hoorde niet bij mij. Nadat de kwartjes gevallen waren, kon ik volmondig zeggen: ‘ja, ik ben gewoon hoogsensitief!’

Ineens begreep ik waarom ik ziek was geworden. Hoe het kwam dat ik steeds over mijn eigen grenzen ging. Ik snapte waaróm ik het contact met mezelf kwijt was geraakt en mijn lichaam niet goed kon voelen. Ineens snapte ik mijn hele leven! Ik leerde steeds beter wat ik nodig had en maakte steeds vaker keuzes die beter waren voor mij en mijn omgeving.

Down-to-earth
Als coach zie ik om me heen veel verschillende ideeën over hoogsensitiviteit. Zelf geloof ik in een nuchtere, down-to-earth benadering. Het brein werkt gewoon anders bij iemand die sensitief is. En wanneer je daar inzicht in hebt, wordt het leven een stuk makkelijker.
Ik ben me er meer in gaan verdiepen, heb een hele plank aan boeken verslonden en cursussen gevolgd over hoogsensitiviteit en burn-out. Aan al die kennis geef ik uiteindelijk ook mijn eigen praktische draai. De afgelopen 10 jaar heb ik al vele mensen mogen coachen en trainen. En ik hoop dit nog lang te kunnen blijven doen.

Mijn wens
Want ik ben er van overtuigd dat hoogsensitieve mensen iets heel waardevols hebben toe te voegen aan onze maatschappij. Juist door hun sensitieve kant en vermogen om problemen op te lossen op win-win-level; juist door hun talent om zich in te leven in anderen; juist door hun gevoelige snaren die in een vroeg stadium iets opmerken wat aandacht nodig heeft; juist door al deze eigenschappen wordt de wereld mooier, milder, inclusiever en rechtvaardiger. Ik gun jou ook dat je al jouw hoogsensitieve talenten kunt benutten en inzetten.

Tot slot:
Wil je nog wat weten over opleidingen die ik gevolgd hebt. Bij deze een greep uit mijn C.V….

  • Opleiding tot Master Coach/Counselor – De Baak / Europees Instituut
  • Supervisieopleiding – InHolland Academie
  • HSP en Hulpverlening – @Tol
  • Burn-outcoach – CIVAS
  • Diverse opleidingen systeemopstellingen en psychodrama
  • Krachtgericht coachen – Korthagen opleidingen
  • Rots & Water – Gadaku Instituut

Wil je nóg meer weten.
Kijk dan ook even op LinkedIn.